Fantasia la pizza

Pizza er ideel tømmermands-mad, gæstemad, venindemad og hyggemad, og har du en bagesten eller alternativt en flise fra Silvan, kan den hjemmelavede version udkonkurrere pizzamandens med flere længder. Her følger en nem og hurtig opskrift på pizzadej og forslag til lækkert fyld! Kun fantasien sætter grænser!!
(jeg vil dog alligevel fraråde alt for meget fyld og for våde grøntsager, da det ødelægger dejen under bagningen).


Pizzadej (2 mellemstore)

Ingredienser 
25 g gær 
3 dl vand 
1 spsk. olie 
1½ tsk. salt 
Ca. 480 dl pizzamel eller hvedemel eller 4 dl hvedemel og 4 dl durummel 

Gæren røres ud i lunkent vand, og olie, salt og mel tilsættes. Dejen æltes sammen i hånden eller på maskine/håndmikser med dejkroge, og stilles til hævning i en times tid et lunt sted. Ovnen tændes på 225 grader, og pizza-stenen varmes godt op. Efter en halv time er stenen godt varm. Dejen slåes ned, deles i to og rulles tyndt ud på et meldrysset bord. Fyldet påføres. Hjemmelavet tomatsauce laves af et par fed hvidløg, et mellemstort løg og en halv chili (afhængig af styrken), som finthakkes og svitses kort i olivenolie. Der tilsættes en dåse hakkede tomater og krydderier som oregano, timian og basilikum, og saucen koger ind ved lav temperatur med et skvat rødsvinseddike. Tomatsaucen fordeles over bunden. Dernæst vælges fyldet. Kig i køleskabet, og du finder sikkert nogle grøntsager, som trænger til at bliver brugt. Prøv fx. tyndtskårne champignoner, aubergine, squash, peberfrugt, rødløg, små solmodne blomme/cherrytomater, og top op med frisk basilikum og bøf-mozzarela, feta, parmesan eller gratinering-ost (brug aldrig pizza-topping - det har intet med ost at gøre). Hvis du har en rest mascarpone kan der fordeles små klatter ost over fyldet. Det smager himmelsk! Af kød foretrækker jeg en lækker kødsovs, lufttørret skinke eller italienske/spanske pølser (en rest spegepølse kan også sagtens bruges).

Tip. Prøv også feta-oliven-pizza med soltørrede tomater og lufttørret skinke eller prøv at svitse lidt løg på panden med hvidløg og rosmarin/timian og fordel løgblandingen og tyndtskårne kartofler/jordskokker på pizzabunden. Pensl med lidt olivenolie. Lækkert!!

Efter tomatsauce, fyld og ost er fordelt på bunden lægges pizzaen på stenen, og den bager i ca. 20-25 min. Mærk på dejkanten om den er hård og sprød.



Her pizza med kødsovs, champignon, peberbrugt, rødløg og masser af frisk rucola og hjemmelavet pesto (se opskriften på pesto herinde)

Kommentarer

Populære opslag